Gå til hovedindhold

Det nye Matematikfessor åbner matematikken

Mere variation, flere regnestrategier og mere GeoGebra er blot noget af det, man kan glæde sig til, når den nye udgave af Matematikfessor udrulles i løbet af året. Fessor-figuren har også fået et helt team af matematikmakkere, der skal bringe universet mere i øjenhøjde med eleverne. Vi har taget en snak med redaktionen om, hvad lærere og elever har i vente. 

mf-artikel-artikelgrafik19.png

Digitale læremidler sover aldrig. Det vil lærere og elever, der er hyppige brugere af Matematikfessor, slet ikke være i tvivl om i løbet af 2023. Det velbesøgte træningsunivers, der rummer et væld af opgaver, videoer og træningsmuligheder, har en del år på bagen. Derfor har en opgradering længe været undervejs, og i løbet af året vil den nye udgave af Matematikfessor blive tilgængelig for brugerne.

Det fortæller Katrine Bruun Rørvig, der er digital forlagschef hos Alinea:

“Vi har arbejdet længe og hårdt på at lave et nyt og mere lækkert Matematikfessor. Vi har talt med både lærere og elever, og vi har brugt deres viden og input til at skabe det bedst mulige læremiddel til dem. Vi vil altid gerne forbedre os, og derfor lytter vi til brugerne og udvikler sammen med dem. Det håber jeg, lærerne vil kunne se og mærke, når de bruger det nye Matematikfessor, som løbende vil blive mere og mere fuldendt i løbet af skoleåret.”

Noget af det, man især vil opleve på det nye Matematikfessor, er et nyt og mere brugervenligt design. Det vil blandt andet gøre det lettere at søge, filtrere og finde relevant indhold – og så vil det nye design minde mere om det visuelle udtryk, eleverne er vant til at møde andre steder i dag, forklarer Katrine Bruun Rørvig.

“Før har det været en udfordring, at der har været mange forvirrende veje på siden, men den nye brugergrænseflade vil gøre det langt nemmere at bruge. Overordnet set bliver det et langt mere moderne og lækkert digitalt læremiddel, som i højere grad også taler ind i elevernes hverdag,” fortæller hun.

Fokus på at åbne matematikken
Selv om der sker meget nyt, vil en stor del af indholdet og nøglefunktionerne komme med i den nye version af Matematikfessor. Man skal altså ikke være nervøs for at mangle noget, siger Signe Damsbo Anandasubramaniam, der er redaktør på Matematikfessor.

“Vi tager alt det med, som vi ved, lærerne er rigtig glade for, og vi gør det samtidig lettere tilgængeligt. Brugerne vil opleve, at vi har strømlinet indholdet, niveauet og kvaliteten. Vi laver fx nye, lækre videoer blandt meget andet,” forklarer Signe Damsbo Anandasubramaniam.

I det oprindelige Matematikfessor var fokus på algoritmer og tricks til opgaveløsning. I det nye er blikket i højere grad vendt mod regnestrategier og undersøgende matematik. Det betyder blandt andet, at der kommer mere variation, flere interaktive opgaver og mere GeoGebra.

“Vi vil gerne åbne matematikken endnu mere op for eleverne, og derfor får vi bl.a. flere undersøgende GeoGebra-ressourcer ind. Der kommer også flere regnestrategier ind i videoerne, og vi laver nye typer af opgaver med flere forskelligartede svar- muligheder. Det hele bliver meget mere levende for eleverne,” fortæller redaktøren begejstret.

Signe Damsbo Anandasubramaniam håber, at det nye Matematikfessor vil skabe endnu flere muligheder for, at eleverne kan mestre via træning: 

“Jeg håber, at vi i højere grad kan afmystificere matematikken for eleverne. Hvis vi kan hjælpe til, at eleverne tænker ’Jeg kan jo faktisk godt, for jeg forstår det nu!’, så synes jeg, det har været en kæmpe succes. Jeg håber også, at lærerne vil tænke, at det ser fedt og up to date ud.”

Et nyt Team Fessor
Foruden nyt design og indhold vil der fremover også være fire nye ansigter på Matematikfessor: Rod, Vink, Kant og Geo. Sammen med Fessor er de det nye Team Fessor, som skal motivere og hjælpe eleverne med træningen. De nye karakterer skal bringe universet mere i øjenhøjde med eleverne og deres hverdag.

“Vi har udviklet nogle karakterer til Matematik- Fessors univers, som eleverne i højere grad kan spejle sig i. Vi har bygget en hel fortælling op omkring dem, så de har forskellige personligheder, udtryk, humør og interesser – også i deres fritid. Geo er den frygtløse eventyrer, Vink spiller basket, Kant er gamer, og Rod elsker at læse,” fortæller Katrine Bruun Rørvig.

Når eleverne møder de fire karakterer på Matematikfessor, skal de føle sig hjulpet og taget i hånden, men de skal også føle sig spejlet i at gå til matematikken på deres egen måde, forklarer Katrine Bruun Rørvig. Derfor er Team Fessor skabt med matematikkens verden i baghovedet.

“Alle fire karakterer har forskellige kompetencer inden for matematikken og måder at gå til udfordringer på. Vi vil gerne vise eleverne, at det er helt okay at have forskellige strategier, og derfor afspejler de også nogle personlighedstræk og tænkemåder, de kan genkende,” fortæller hun.

Selvom Fessor-figuren ikke forsvinder fra universet, vil han og hans nye hold indgå i en ny og mere inkluderende fortælling.

“Vi har skabt nogle karakterer, man som elev kan identificere sig med uanset køn, hudfarve og udseende. Man behøver ikke være en ældre, hvid mand for at være professor i matematik. Man kan sagtens være en skaterpige eller gamer, og Fessor er også blevet yngre og mere matematiklæreragtig,” fortæller Katrine Bruun Rørvig, der glæder sig til at rulle universet ud.

“Det her er jo det magiske ved digitale læremidler. Vi kan opdatere dem løbende og gøre dem relevante for både lærere og elever. Det er ikke som en trykt bog, vi ikke kan ændre i. Vi har haft mulighed for at gentænke, hvordan det gode træningslæremiddel ser ud i dag, og så gå efter at lave netop det,” afslutter hun.