Man skal være nysgerrig og bruge kunstig intelligens i sin undervisning.
Sådan lyder det klare budskab fra Kristian Georgsen, der er lærer på Holte-Hus Efterskole. Her er alle elever ordblinde, og særligt derfor er udviklingen af blandt andet ChatGPT noget, han både følger og bruger i sin undervisning.
"For mine elever kan det blandt andet hjælpe med tekstproduktion. Det er noget af det, som ordblinde kan have meget svært ved, og som de skal bruge rigtig lang tid på," konstaterer Kristian Georgsen.
Han understreger, at det selvfølgelig er helt centralt, at eleverne også lærer at forholde sig kritisk til den tekst, der bliver produceret, og at det i høj grad er lærerens opgave at hjælpe dem med at gøre det.
Eleverne kan få bedre overblik
Ifølge Kristian Georgsen er det derfor meget vigtigt, at man i fremtiden bruger rigtig mange kræfter på at styrke elevernes kildekritiske sans. Særligt når man tænker på en anden del af undervisningen, hvor udviklingen af kunstig intelligens giver ordblinde elever muligheder, som de ikke har tidligere.
"Forleden arbejdede vi med et billede fra Den Spanske Borgerkrig. Hvis mine elever googler den krig, får de en masse links, som de virkelig kan have svært ved at navigere og sortere i," siger Kristian Georgsen og fortsætter:
"Med ChatGPT kan de stille præcise spørgsmål om bestemte emner eller begivenheder. På den måde for de nogle konkrete svar og et hurtigt overblik – og så kan de komme op i samme tempo som normalt læsende elever."
En undervisning på tre ben
Det er slet ikke nyt, at undervisningen af ordblinde elever foregår med teknologi. I flere år har eleverne kunnet få hjælp til både at læse og stave med forskellige programmer og apps. Alligevel føler Kristian Georgsen, at han lige nu er nødt til at være lærer på en ny måde.
"Tidligere har jeg kunnet fokusere på at styrke mine elevers læseforståelse og hjælpe dem med at kunne skrive med deres hjælpemidler. Men der er kommet et tredje ben ind i min undervisning, som handler om at klæde eleverne på til, hvordan de bedst bruger kunstig intelligens til at læse og skrive."
Og efterskolelæreren er oprigtigt i tvivl om, præcist hvad det er for kompetencer, hans elever får brug for i årene, der kommer – i første omgang på ungdomsuddannelserne.
"Lige nu står jeg i et limbo, hvor jeg faktisk er sikker på, hvor vigtigt det er for eleverne at kunne skrive, læse mange kilder og sætte dem sammen til en opgave. Er det færdigheder, der bliver overtaget af AI om nogle år, og noget, som de reelt ikke skal bruge, når de sidder på deres ungdomsuddannelse?", spørger Kristian Gerogsen.
Vi er sammen med vores elever i det her
Det er en evig sandhed, at ingen ved, hvad fremtiden bringer. Kristian Georgsen er dog ikke i tvivl om, at udviklingen af kunstig intelligens helt sikkert vil ændre endnu mere på undervisningen af ordblinde elever.
Han mener dog, at den hurtige teknologiske udvikling er mere spændende end skræmmende.
"Vi skal være nysgerrige og udnytte kunstig intelligens, for det kan noget, som kan hjælpe vores elever med ikke at være bagefter de elever, der kan læse og skrive," siger Kristian Georgsen.
Efterskolelæreren er også sikker på, at den teknologiske udvikling, lærere og elever er midt i lige nu, er en rejse, de skal tage sammen. For det er måske ikke altid lærerne, der ved, hvad der er det bedste teknologiske værktøj til at nå i mål.
"Vi må erkende, at vi er sammen med vores elever i det her. Det er ikke lærere, der står med den ultimative viden. Vi skal blive klogere sammen med vores elever. Nogle gange kan de mere end os og kan bruge teknologien på en måde, vi ikke kan," konstaterer Kristian Georgsen – og slutter:
"I de situationer skal vi lærere stå fast på vores kildekritik – den kritiske sans – og have det som lærerens vigtigste faglighed."