‘Læs mere og tænd læsglæden!’ var de indledende linjer i oplægsteksten til Hanne Panduros oplæg på Lærfest i Aarhus 2025. Der blev lovet 8 tips til aktiv frilæsning, men Hanne kom med tasken fuld af intet mindre end 13 tips. Få alle hendes guldkorn og de 13 tips til læseundervisningen her.
Der er fokus på aktiviteter, som ikke kræver det store klippe-klistre-arbejde. Det skal være nemt og hurtigt at komme i gang. Derudover er det vigtigt, at eleverne forholder sig til det, de læser, at de taler om læsning og bøger, og at eleverne får gode læseoplevelser (eller i første omgang bare får læst).
13 tips til aktiv frilæsning
Hanne Panduros tips er inspireret af Merete Brudholms læseforståelsesstrategier med fokus på før, under og efter læsningen. Her kommer de 13 tips med en uddybning.
Før eleverne læser
- 20 sekunders anbefalinger. Lad eleverne bruge 20 sekunder hver til at anbefale den bog, de lige har læst, før den skal afleveres på biblioteket. Børn vil gerne have anbefalinger af andre børn.
- Gæt en bog. Du eller PLC’en stiller en masse bøger op og læser bagsideteksten højt. Den skal være printet ud, så eleverne ikke kan se, hvilken bog den er fra. Eleverne gætter nu, hvilken bog der læses højt fra baseret på forsiderne, de kan se.
- Flip-flap. Lav en flip-flap og sæt gang i frilæsningssnakken blandt eleverne. Hent flip-flappen gratis her. Eleverne skal fx tale om, hvilke genrer de bedst lide at læse, og hvad der ville give dem mere lyst til at læse.
- Byg en hule og læs. Det er ikke altid så hyggeligt at læse i et klasselokale under lysstofrør. Brug lagner eller voksdug til at lægge rundt om et bord og skab en hule. Det er sjovere at læse, når omgivelserne er hyggelige.
- På tur med en bog. Ligesom med hulen er det sjovere at læse, når omgivelserne er anderledes end det vante klasselokale. Det kan være fedt bare at gå udenfor og sidde på en græsplæne at læse. Måske på en fodboldbane – og vil eleverne så ikke bare spørge: “Kan vi ikke spille fodbold, Hanne?” Jo, det kan I godt, ville Hanne svare. Og det er en god indleder til den næste og første aktivitet, der foregår, mens eleverne læser.
Mens eleverne læser
- Dans og læs. Fordi man kan jo sådan set godt spille fodbold, mens man læser. Eller danse. Selvfølgelig ikke, mens man læser. Men eleverne kan tage pauser, hvor de laver noget aktivt. Det er individuelt for alle, og det skal tilpasses den klasse, man har. Nogle elever vil nemlig gerne sidde at læse uforstyrret. Andre vil gerne veksle mellem at læse og at lave noget aktivt som fx at danse eller spille fodbold.
- Læs og fortæl. Denne aktivitet er særligt god, når eleverne læser faglitteratur. Eleverne læser og skal bagefter gå hen til en makker og fortælle, hvad de har jeg lært. Det kan også være, I taler om det sammen i plenum i hele klassen. Hvis en elev fx læser en fagbog om hunde, kan eleven fortælle: ”Jeg har lært, at en border collie har det navn, fordi racen stammer fra et område på grænsen mellem England og Skotland.”
- 1-5 fingres anbefalinger. Eleverne læser. Undervejs i læsningen beder du eleverne om at stoppe og tænke over den bog, de læser. Rækker de 1 finger i vejret, synes de ikke, bogen er så god. Har de alle 5 fingre i vejret, er bogen rigtig god. Eleverne kan kigge rundt og blive inspireret af deres klassekammerater og derefter læse videre. Det får eleverne til at forholde sig til det, de læser, imens de læser. Og så er det en god øvelse til stille elever, der sjældent fortæller noget i klassen.
- Vælg selv handlingen. Eleverne elsker bøger, hvor de selv må vælge handlingen. Det kan de fx i bogen Dræberklovn i Tivoli. Læreren læser højt, og eleverne stemmer og vælger, hvilken vej handlingen skal tage. Det kunne også være en aktivitet, eleverne laver i grupper.
Efter eleverne har læst
- Bogvideo. Eleverne laver deres egen bogvideo. Find inspiration fra Hanne Panduros Bogtube-video her. Formålet er, at eleverne laver en anmeldelse. De taler om bogen, de har læst, og anbefaler til andre.
- Bordet rundt. Fire elever sidder rundt om et bord. Alle har 1 minut hver til at fortælle om den bog, de lige har læst. Alle elever får sagt noget og deltaget.
- Interview. Se videoen her til inspiration. To elever sidder sammen og taler om bøger i en interviewagtig form. Videoen stilladserer, hvordan børn kan tale om bøger. Vis videoen i klassen, og sæt elever sammen to og to, og lad dem interviewe hinanden om de bøger, de har læst.
- Efterspillet. I læsespillet Efterspillet skal eleverne dele deres læseoplevelser. Spil det i grupper a to og fire. Spillet er gratis, og du finder det her.
Download Hannes Panduros slides her Se også top-10 fri- og letlæsningstitler fra Lærfest her.

Fri- og letlæsningstitler
Tænd læseglæden
Gode læseevner danner et stærkt fundament for læring. Derfor har vi fokus på at skabe gode læseoplevelser, som tænder for børnenes læseglæde.