Gå til hovedindhold

Tips til flips

Her får du 8 konkrete tips til, hvordan du laver video til din undervisning.

john-schnobrich-520023-unsplash-1024x683.jpeg

ONE TAKE
Det skal ikke tage lang tid at optage en video til sin undervisning. Men i begyndelsen er vi forfængelige i forhold til resultatet, vi accepterer ikke fejl i videoen, og så har vi det med at optage den samme video igen og igen, til vi er helt tilfredse. Det er der ingen grund til. Vi skal bygge skibet mens det sejler og lære af vores fejl. Tag derfor ikke videoer om!

2. BEGRÆNS BOLDE I LUFTEN
Når vi står og taler til eleverne i klassen, kan vi bedre hoppe fra det ene emne til det andet, men det kan vi ikke på sammen måde på video. En videos indhold skal være komprimeret og tydeligt. Derfor er det en god idé, at vi kun beskæftiger os med et enkelt emne i hver video. Hvis vi gerne vil sige mere, så er det bedre, at vi laver to videoer.

Behøver vi eksempelvis en PowerPoint-præsentation, når vi bare kan filme et stykke papir, hvor vi har skrevet samme oplysninger?
Anders Schunk

3. BEGRÆNS TEKNISKE LED
Ønsket om at lave fotte videoer, kan ofte få os til at drukne i tekniske muligheder. Men vi skal tænke os om. For vi kan hurtigt bruge meget tid på noget, der sagtens kunne laves hurtigere og i lige så god kvalitet med færre tekniske led. Behøver vi eksempelvis en PowerPoint-præsentation, når vi bare kan filme et stykke papir, hvor vi har skrevet samme oplysninger?

4. VI ER IKKE WARNER BROS. STUDIOS
…og det er helt OK. Vores videoer til undervisning kommer aldrig til at ligne professionelle produktioner, og det er der heller ingen, der forventer – udover os selv. Vi skal ikke have høje forventninger til den visuelle del af arbejdet, men i stedet for fokusere på at være gode formidlere. Det ved vi, hvordan man er, og det er det, vi skal være på videoerne.

5. SKRIV STIKORD
Det kan være fristende at skrive et manuskript, som vi ord for ord kan følge, når vi gennemgår et emne på video. Med et manuskript ved vi, at vi har fået sagt alt på den rigtige måde. Men den slags videoer virker ikke autentiske og bliver hurtigt kedelige. I stedet for skal vi skrive stikord ned, som vi taler frit henover. Det giver en mere dynamisk og interessant video.

6. LAV GENERELLE VIDEOER
Vi skal bruge vores videoer igen og igen. Derfor skal vi gøre dem generelle. Det vil sige, at det ikke altid er hensigtsmæssigt eksempelvis at henvende os direkte til bestemte klasser i videoen. Gennerelle videoer kan bruges i fere klasser år efter år. Derudover er gennerelle videoer gode at dele i et fagteam, hvor flere lærere kan bruge samme video.

I stedet for at skulle gennemføre et helt kemiforsøg i one take, kan vi filme små bider over længere tid og klippe det sammen til sidst.
Anders Schunk

7. EDIT KUN NÅR DET ER NØDVENDIGT
For det meste har vi ikke brug for et videoredigeringsprogram. Der er som sådan ingen grund til at klippe i en video. Men videoredigering kan til tider gøre det nemmere for os at forklare et emne. I stedet for at skulle gennemføre et helt kemiforsøg i one take, kan vi filme små bider over længere tid og klippe det sammen til sidst.

8. GÅ IKKE OP I UDSTYR
Vi skal ikke lade os begrænse af vores udstyr. Gode videoer til undervisning kræver ikke nødvendigvis det bedste kamera, det dyreste redigeringsprogram og den smarteste mikrofon. Hvis vi har en mobiltelefon med et kamera, så begynder vi bare at lave videoer med den.