Pigen Liv spejler sig i veninden Fie. Men da Flora begynder i klassen, har Fie ikke længere tid til Liv. Liv bliver usynlig.
Sådan går fortællingen i bogen Underlig Fisk, der netop har vundet Skriverprisen 2022. Skriverprisen er en hyldest til dem, der har gjort en betydelig indsats for læsevenlig litteratur. Og i år blev det en fortælling om venskab og identifikation, der løb med prisen.
Underlig Fisk er en del af serien Miniværk til indskolingen, som er en serie af korte værker med gribende historier om børn, der går i skole. Man behøver nemlig ikke det helt store plot eller superskurke for at lave god litteratur.
Skriverprisen er en årlig pris, der uddeles til forfattere, som har gjort en bemærkelsesværdig indsats for læsevenlig litteratur i Danmark.
Prisen er med til at sætte fokus på et bredere udvalg af litteratur til læsesvage og hædrer et værk af høj litterær og layoutmæssig kvalitet.
Hvert år nomineres tre værker og dets forfatter, og 4. november offentliggøres vinderen, som modtager 25.000 kr.
”Det er altid godt med et eventyr til at besøge nogle store følelser. Men det er også fair, at de helt store følelser opstår en torsdag formiddag i skolen,” siger forfatter Rebecca Bach-Lauritsen, der står bag fortællingen, og tilføjer: ”Jeg debuterede for 11 år siden med en anden bog, som også handler om en pige, der kender til ensomhed. Mit forfatterliv er for mig meget noget med at skrive, hvor jeg mærker, at der er noget på færde.”
Underlig Fisk rummer en lille hverdagsfortælling med nogle store følelser. Men hvordan formidler man store følelser i letlæsningsværker?
Jeg er ret betaget af at kunne skrive om det allersværeste på en simpel måde.
Rebecca Bach-Lauritsen
”Jeg er ret betaget af at kunne skrive om det allersværeste på en simpel måde. Det med at have respekt for, at man ikke behøver at bruge en milliard svære ord og sindssyge sætningskonstruktioner for at formidle noget kompliceret. Det, synes jeg, kan noget. Og så giver det mig selvfølgelig en stor glæde, når jeg hører, at mine bøger bliver brugt af nogle, som ellers kan have svært ved at læse. For det at man har læsevanskeligheder, betyder jo ikke, at man har mindre brug for fortællinger,” siger Rebecca Bach-Lauritsen.
Illustrator Lea Andersen står bag tegningerne i bogen. ”Faktisk elsker jeg en hverdagsfortælling, hvor jeg kan få lov til at lave noget fantasi,” siger hun og nævner særligt ét sted i bogen, hvor Liv sidder og forestiller sig, at Fie bliver fløjet væk i en svævende luftballon trukket af to gæs og med alle sine pakkenelliker i kurven. For hvis Fie var flyttet til en anden by, havde det været mere naturligt at hun havde fået en ny ven. Med Leas streg bliver Livs tanker vækket til live og bogen bliver både nærværende og magisk.
Vi forestiller os jo ting oppe i hovedet, som kan føles lige så ægte som den hverdag, vi er i.
Lea Andersen
I Underlig Fisk følger vi med i Livs tanker. Både de sjove og fantasifulde og de sørgelige og skamfulde – fx når Liv ønsker, at Flora ikke var startet i klassen. Forfatter Rebecca Bach-Lauritsen havde et stort ønske om at skrive åbent og gøre plads til, at illustratoren kunne visualisere Livs ydre og indre liv. Identifikationen er vigtig – det at man fornemmer, hvordan Liv spejler sig i Fie.
”Jeg har egentlig tegnet to piger, som er ret ens. Den ene har kort hår, og den anden har langt hår. Det er det med, at man gerne vil ligne hinanden på mange måder og have én at identificere sig med,” siger Lea Andersen og tilføjer: ”Men da Fie så får en ny veninde, skulle de to være så ens som muligt. Og her bliver Liv lige pludselig meget anderledes for at fremhæve, at hun føler sig udenfor. Indskolingsbørn er jo i virkeligheden langt dygtigere til at se på billeder, end mange voksne er i dag.”
Både forfatter og illustrator er utroligt glade og stolte over at vinde Skriverprisen i år. Vi ønsker dem et stort tillykke!
Underlig fisk
Liv og Fie er venner.
Pludselig bliver Liv usynlig.
Fie ser hende ikke.
Findes Liv så ikke mere?