Gå til hovedindhold

Vilde løgnehistorier sætter gang i kreativiteten og spot på digital myndiggørelse

21 elever fra 4. klasse og deres lærer på Verninge Skole på Fyn har kastet sig ud i Dynamodysten, og det er blevet til vilde løgnehistorier og vigtige snakke om, hvad der er god og dårlig stil på de sociale medier. 

 

e0452762-7696-4984-ab65-55adfe376494.jpeg

I november udkommer Alineas nye grundsystem til dansk på mellemtrinet, Dynamo.  Kongstanken for Dynamo er, at danskfaget skal åbnes på nye måder, så alle elever får lyst til at deltage i undervisningen.  

For at give en forsmag på Dynamos tilgang til dansk, er Dynamodysten kommet til verden, hvor to korte forløb til henholdsvis 3. og 4. klasse giver en rundtur i både temaer, teksttyper og oplevelsesrigeopgaver. 

Over 70 lærere havde lyst til at dyste, og den allerførste til at gå i gang med forløbet Lakses Lyveskole til 4. klasse var dansklærer Sara Emil Baaring. Vi har talt med hende om hendes oplevelse af Dynamos tilgang til dansk, og hvad eleverne har fået ud af forløbet. 

Temaer i øjenhøjde giver eleverne lyst til at deltage 
Lakserytteren og Naja Münster sætter scenen for temaet digital myndiggørelse i 4. klasse forløbet, fordi Dynamo lægger vægt på, at danskundervisningen skal invitere eleverne ind i faget med temaer, tekster eller personer, de kan genkende. 

  • Hvilken effekt havde det på eleverne? 

“De fleste elever kendte allerede til Naja og Lakserytteren. De ser op til dem, og flere følger dem i forvejen. Så de var ét stort smil, da de så, hvem det var, de skulle have om, og de synes, at det var rigtig sjovt, at Lakserytteren og Naja Münster faktisk var en del af danskundervisningen.” 

  • Men tages tyngden ud af danskfaget, hvis læremidler tager udgangspunkt i personer eller temaer, som er tæt på eleverne? 

“Slet ikke! Eleverne havde en helt naturlig interesse for forløbet, netop fordi det blev åbnet af nogen de kunne genkende, og åbningsvideoen med Lakse og Naja var en rigtig god icebreaker, som åbnede undervisningen på en underholdende måde.  

Men det var ikke bare sjov og ballade.  Eleverne vidste allerede rigtig meget om de sociale medier, og det var tydeligt, at de synes, at det var fedt, at undervisningen var på deres banehalvdel. De var superengagerede og havde en masse at byde ind med. Og det blev til nogle rigtig gode samtaler om løgne, og om hvad der er i orden, og hvad der ikke er i orden.” 

En sanselig tilgang åbner op for både litteraturen og elevernes kreativitet 
Dynamo ønsker at eleverne skal blive drivkraften i dansktimerne, og derfor er der fokus på, at eleverne møder sanselige og undersøgende opgaver, som engagerer dem. 

  • Hvordan reagerede dine elever, da de var i gang med forløbet? 

“Jeg oplevede, at den sanselige tilgang til faget fik aktiveret alle, også dem som ikke er så stærke på det læsefaglige. Netop fordi der ikke var lukkede opgaver. I stedet var opgaverne bygget op, så der ikke var et entydigt svar, og det betød, at alle kunne byde ind. Man kan sige, at rammen var sat, men indholdet skulle eleverne selv fylde ud, og det åbnede op for en masse kreativitet. Aktiviteterne gav alle mulighed for at shine på hver deres måde, og det viste nye sider og styrker hos eleverne.” 

cykel_dynamo_artikel.png
Gratis prøvekapitel

Nåede du ikke at tilmelde dig Dynamodysten?

Så skriv dig op her, og vær én af de første til at modtage nyheder og prøvekapitler fra Dynamo.