Gå til hovedindhold

Multikulturel begynderlæsning bygger bro mellem sprog og kultur

Forfatter Vicky Devi Smidt er aktuel med serien Når alt er nyt, som er målrettet begynderlæsere med dansk som andetsprog. Elever med en anden sproglig og kulturel baggrund skal se sig selv i det, de læser – både for at styrke læseforståelsen, men også for at udvikle deres faglige og sociale kompetencer.  

Picture

Hvorfor er det vigtigt, at der er begynderlæsning målrettet elever med en anden sproglig og kulturel baggrund? 
Det er vigtigt, så de kommer godt fra start. Eleverne skal læse bøger med det rette lixtal, men bøgerne skal også være kulturelt imødekommende. På den måde har eleverne en chance for at relatere sig til fortællingen. Hvis der kun er fokus på lixtal, er der en stor chance for, at eleverne kun bliver styrket i afkodning, og at læseforståelsen går tabt. Et fokus på netop forskellighederne mellem andre kulturer og dansk kultur, er vigtigt. Vi skal gribe eleverne og lære dem om sprog og kultur, så de føler sig mødt og respekteret. 

Hvilke udfordringer kan de have med begynderlæsningen? 
Elever med en anden sproglig og kulturel baggrund kan have flere forskellige udfordringer. Fx manglende koncentration, sociale kompetencer, bogstavkendskab, udtale, sprogforståelse og modenhed. Men også angst, ensomhed og latent usikkerhed som følge af traumer. De kan også være bange for at skille sig ud, hvorfor de ikke altid får gjort sig bemærket, hvis de har brug for hjælp.

Børn, som kommer direkte fra andre lande uden kendskab til sproget eller kulturen i Danmark, er også meget udfordret i at finde sig til rette i et helt nyt skolesystem. Skolesystemerne rundt omkring i verden er meget forskellige fra hinanden. I nogle lande må læreren slå eleverne, der er ikke altid penge til bøger og børnene har måske aldrig prøvet at gå i skole, fordi der ikke har været råd. Derfor skal børnene lære at gå i skole og lære at begå sig i et nyt samfund. Hverdagsting som fx at lave mad, gå på wc eller have soveaftaler kan være helt forskelligt i andre lande. Nogle ting skal simpelthen læres på ny, og der kan serien Når alt er nyt hjælpe.  

Hvad er vigtigt, når man skriver til elever med en anden sproglig og kulturel baggrund? 
Når man skriver til elever med en anden kulturel baggrund, skal man have for øje, hvad de kommer med. Nogle kommer fra krig og rædsel, andre fra stor fattigdom. Fælles for eleverne er, at alt er nyt. Det er vigtigt at belyse kulturelle forskelligheder i bøger, så eleverne føler sig mødt og trygt kan udvikle faglige og sociale kompetencer. Sproget skal være simpelt med mange gentagelser. Gode og pædagogisk velfunderede illustrationer er også vigtige, så de understøtter den gode læsning.

Hvordan opstod ideen til serien Når alt er nyt
Idéen opstod, fordi jeg i mit tidligere virke som folkeskolelærer og skolebibliotekar tit har oplevet, at børn fra andre lande bliver præsenteret for begynderlæsning, som forudsætter en dansk kulturbaggrund. Det mener jeg er med til at besværliggøre indlæringen, da det let kan udvikle asymmetri i forhold til afkodning og læseforståelse. Det er også et generelt problem, at børn med en anden kulturbaggrund har svært ved at tilpasse sig alt det nye, de står overfor.  

Jeg lagde engang mærke til en nytilkommen dreng fra Vietnam, da jeg arbejdede på et skolebibliotek. Han gik meget alene i frikvarterne og havde svært ved at finde sin plads i sin nye klasse. En dag observerede jeg ham afkode en begynderlæsebog sammen med en anden lærer. Han gjorde det til perfektion, men da læreren spurgte ind til indholdet af bogen, viste han ingen tegn på at have forstået teksten. Det synes jeg var meget problematisk.

Jeg tænkte længe over, om jeg som forfatter kunne gøre noget for at øge læseforståelsen og de sociale kompetencer. Jeg endte med at tage udgangspunkt i en teori, der hedder: Zonen for nærmeste udvikling. Teorien er udviklet af den russiske psykolog Vygotski. Den bygger på, at al udvikling sker, hvis eleven mødes med udfordringer, som kun lige ligger uden for grænsen for, hvad eleven allerede kan. På den måde bliver eleven ikke overvældet, og vil derfor være mere modtagelig for ny læring. Bagefter fik jeg ideen til at flette kulturforskelle ind i bøgerne for at skabe mere genkendelighed for børnene. 

Hvad håber du, at serien Når alt er nyt kan bidrage til for eleverne? 
Mit største ønske med serien, Når alt er nyt, er, at den vil gøre en forskel for børn, der kommer fra andre lande. Det er mit håb, at de føler sig mødt og forstået – og derved får større lyst til at komme i gang med at læse. Serien kan læses selvstændigt og af alle. Den lægger også op til dialogisk læsning, hvor det er oplagt at tale om forskelligheder blandt kulturer, og hvordan vi kan undgå misforståelser. Den kan være med til at øge fællesskabsfølelsen i klasserne og gøre eleverne mere tolerante overfor hinanden.

Blå bog

Vicky Devi Smidt
Vicky Devi Smidt

Vicky Devi Smidt er uddannet skolelærer samt designer indenfor beklædning. For Vicky har skrivning givet hende ilt siden barnsben, hvor ønsket om at skrive til de børn, der boksede med livet og til alle voksne som ikke forstod, har været en drøm.

Kampagnebanner
Grøn Læseklub

Når alt er nyt

Når alt er nyt er skrevet af Vicky Devi Smidt. Serien er illustreret af Marianne Pryning. Serien består af tre bøger: Alinas første dagMalin vil sove hos Lea samt Kato og en høne.