Gå til hovedindhold

Fyr op for læseglæden

To lærere og flittige instagrammere giver hvert sit bud på, hvordan man får flere børn og unge til træde ind i bøgernes vidunderlige verden, hvor alt kan ske.

fyr_op_1320x69014.jpg

Interessen for bøger daler for de fleste, når de bliver teenagere. Det bekræftes bl.a. i den store undersøgelse Børn og unges læsning 2021. Men spørger man to skolelærere fra hvert sit hjørne af Danmark, kan man sagtens få børn og unge til at fordybe sig i læsningen.

De to lærere er instagrammere og prøver at nå ud med viden og idéer til skolelærere og lærerstuderende. De gør det for at tale læsning op og for at inspirere og hjælpe hinanden.

“Det er som en hel ekstra verden af kolleger,” for- tæller Hanne Trab Damgaard, der står bag instagramprofilen @fruskolelaerer. Hun holder meget af varieret undervisning og vil med sin profil gerne være med til at vise, hvilke rammer der er gode at opsætte for læsning i klassen og frilæsning derhjemme.

Det samme gælder for læreren bag instagramprofilen @rina_ghanoum, som konstaterer:

“Læselysten skal gøres til et lige så vigtigt mål og hjælpes på vej.”

@FRUSKOLELAERER (926 FØLGERE)
Hanne Trab Damgaard, indskolingslærer på Hurup Skole i Thy

Hvorfor er læsning – og særligt frilæsning – vigtigt?
Læsning er vigtigt ift. ordforråd og tilegnelse af faglig viden. Men det er også med til at skabe nogle dejligt empatiske børn, der forstår at sætte sig i andres sted, og som får udviklet deres forestillingsevne. Og frilæsning er især godt, da vi slet ikke når at læse alt det, vi gerne vil i skoletiden med eleverne.

Hvordan booster du dine elevers læseglæde?
I min klasse har jeg tre store niveauopdelte bogkasser, som jeg hjælper eleverne med at vælge bøger fra. Herefter lægger de dem i deres frilæsningsmappe, som også indeholder en læsekontrakt, hvor de hver dag skal notere, hvad de har læst og med hvem. Det er også fra mappen, at de får lektier for, og ikke fra vores fælles læsebog i klassen. Det tror jeg motiverer dem mere, fordi de læser noget, som passer til deres evner og interesser.

Mine elever får også læseudfordringer, der veksler mellem almindelige bøger og online bøger, ligesom vi lyttelæser, spiller læsespil, læser med en læsemakker og i en gruppe. Jeg arbejder også med genrer og laver bogpræsentationer for klassen. Det gør nogle bøger så populære, at vi gør dem til vandrebøger med venteliste.

Har du et godt tip til en bog, som bare altid lader til at tænde læseglæden?
Børn er forskellige, så det er ikke let at finde en bog, som virker på alle. Men i indskolingen er sjove bøger og bøger om dyr generelt et hit. Man skal også finde bøger, som er spændende helt fra starten. De har ikke koncentration til at vente et par kapitler, og så skal de kunne spejle sig i både handlingen og hovedpersonerne. Men du ved til gengæld, du har ramt plet og skabt ægte læseglæde, når en 7-årig med strålende øjne siger, at hun skal hjem og læse videre.

Hvad er dit bedste læseråd til andre lærere?
Man skal vise sine elever, at læsning ikke kun handler om at sidde stille og læse. Det kan sagtens kobles til spil og leg.

Hvilken bog tændte din egen læseglæde som barn?
Som barn brød jeg mig ikke om at læse. Min mor gjorde alt det rigtige, men læsning fangede mig først i mit voksenliv, hvor jeg kunne se en mening med det og forstod fordelene ved at træde ind i nogle magiske universer, hvor man kan drømme sig væk.

@RINA_GHANOUM (1.164 FØLGERE)
Rina Ghanoum, mellemtrinslærer på Dansborgskolen i Hvidovre

Hvorfor tror du, at børn og unges læselyst falder med alderen?
Det kan der være mange årsager til, men jeg tror, det handler om, at udvalget af ungdomsbøger på PLC er for snævert i forhold til børnebøger. Eleverne kan have svært ved finde en titel, som appellerer til dem, og det er synd. Læsning kan hjælpe dem med at forstå andre menneskers tanker, følelser og handlinger – og det giver både mere kreativitet og modenhed. Ligesom det kan have en positiv effekt på deres krop og få dem til at stresse af.

Hvordan booster du dine elevers læseglæde?
Fra starten af skoleåret laver jeg en visuel årsplan, hvor eleverne kan se, hvilke læseaktiviteter vi skal have fokus på. I år skal vi bl.a. have to forfatterbesøg, lave foldebøger og 11-ordsanmeldelse, afholde læsebogklub og klasselæsebingo, deltage i Den Kæmpestore Læsedag m.m. Det virker måske en smule overvældende til start, men ved at synliggøre læsningen bliver nysgerrigheden skabt.

Jeg giver også tid til kreativ læsning, hvor min kreakasse med pomponer, glitter, silkegarn, farvede piberensere og pailletter kommer frem og gør det sjovt for den enkelte elev at læse. Og så arbejder jeg med læsecitater, hvor eleverne svarer på spørgsmål som “hvorfor læser du?”, “hvorfor gør det dig glad?”, “hvornår er læsning svært?” etc. Man kan hænge citaterne op i klassen og bruge dem aktivt til skole-hjem-samtaler, hvor eleverne vurderer sig selv på et læseglædebarometer og taler med deres forældre om det.

Har du et godt tip til en bog, som bare altid lader til at tænde læseglæden?
Det kunne være spøgelsesklassikeren Dødningedukken af Peter Mouritzen, som handler om en forfatter, der er gæstelærer på en skole, hvor der pludselig sker ting, som får hårene på armene til at rejse sig. Når jeg hiver fat i den slags bøger, planlægger jeg typisk et forløb, hvor selve læsemiljøet er en vigtig faktor for læsningen. Fx at læse et kapitel højt i skolens kælder og bruge baggrundsmusik eller lommelygte, som er med til at skærpe elevernes sanser og tænde læseglæden.

Hvad er dit bedste læseråd til andre lærere?
Man skal ikke kun fokusere på læsekompetencer. Læselysten skal gøres til et lige så vigtigt mål og hjælpes på vej. Fx ved at skabe nogle fleksible klasse- rum med tæpper eller lignende, som gør det hyggeligt for eleverne. Man kan også få eleverne til at dele den gode læseoplevelse med en bogbento, hvor de skal finde genstande, der har betydning for bogens handling, eller man kan lave kreative pop-op-bøger.

Hvilken bog tændte din egen læseglæde som barn?
Harry Potter-serien har altid haft en særlig plads i mit fantasyhjerte. Jeg forestillede mig, at jeg var Hermione, og om aftenen lå jeg altid i sengen med min lommelygte og læste. I fantasygenren kunne jeg rejse hen, hvor ingen stillede krav, og jeg var kun bundet af karakterernes udfordringer.