1. Vis en bogtrailer
En bogtrailer er en kort film om en bog. Brug filmen til at præsentere dine elever for nye bøger på en anderledes måde. Du kan finde en masse bogtrailere på YouTube, fx hvis du søger på forlaget Carlsen.
2. Booktalk på 30 sekunder
På 30 sekunder skal eleverne hver i sær fortælle om den bog, de er i gang med at læse. Tag runden i hele klassen. På den måde får dine elever hurtigt hørt om mange gode bøger, og hver elev får fortalt, hvad de kan lide ved bogen.
Hvis du vil have mere inspiration til læseaktiviteter, så hiv fat i Frilæsning – styrk dit læsebånd af Cecilie Bogh og Andreas Munk Scheller. Du får konkrete idéer til aktiviteter, der støtter og motiverer eleverne til at blive aktive og sikre læsere.
3. Læs selv
Vær en læsende rollemodel for dine elever, og vis dem, at du er en læser. Når de læser i klassen, læser du også. Når de fortæller om gode bøger, fortæller du også, hvad du læser
4. En nem booktalk i klassen
@Bogtube præsenterer dine elever for gode bøger til frilæsning. Lad dine elever finde en spændende boganbefaling på YouTube-kanalen, og sæt læsningen i gang. Du kan selv bruge kanalen til at finde bøger, fx bøger til højtlæsning eller inden for en bestemt genre.
5. Læs med en klassekammerat
Det skal være hyggeligt at læse, og det bliver altid ekstra hyggeligt at læse med en klassekammerat. Lad eleverne læse sammen to og to.
6. Løb og læs
Gå i gymnastiksalen, udenfor eller et andet sted, hvor der er god plads. Lav skift mellem at læse i ti minutter og lave noget fysisk i fem minutter. Det kan være løb, dans, fangeleg eller noget helt fjerde.
7. Lav en videoanmeldelse
Når dine elever har læs en bog færdig, skal de lave en kort boganmeldelse på video. I videoen skal eleven vise bogen frem og fortælle om den. Hjælp eleverne på vej med spørgsmål, som de skal besvare i videoen.
8. Skift læseposition
Find et andet sted end den daglige siddeplads, når det er læsetid! Det kan være, eleverne skal slænge sig i sofaerne på biblioteket, sidde under bordet eller måske ligge på fodboldbanen.
9. Alle læser samme genre
Vælg en genre, som hele klassen skal læse. Det kan være bøger om gys, sci-fi, fantasy eller humor. I får talt sammen om genren, samtidig med at hver elev læser en bog, hvor sværhedsgrad og interesser passer.
10. Lav ugentlig oplæsning
Læs de første fem sider op af en ny bog hver uge. Du får reklameret for en god bog, og måske får eleverne lyst til at læse selv bagefter.
11. Fælles lydbog
Hør et uddrag af en lydbog fælles i klassen. Lad eleverne slappe af og lukke øjnene, imens de lytter.
12. Walk and talk
Tag en gåtur, hvor eleverne fortæller om den bog, som de lige har læst. Det kan være både skønlitteratur eller faglitteratur. Gå fx fodboldrunden rundt to og to, hvor den ene elev fortæller om sin bog først. Når de har gået halvdelen af vejen, bytter de.
13. Lydbogsfredag
Det er fredag eftermiddag, og dine elever er trætte. Indfør lydbogsfredag med 20 minutters lydbog. Imens eleverne lytter til hver sin lydbog, kan de lukke øjnene, lave perleplader, tegne eller lignende.
14. Sæt spot på faglitteratur
Mange elever er vilde med fagbøger, især hvis de handler om emner, som eleverne interesserer sig for. Snup en periode, hvor hele klassen læser faglitteratur.
15. Videojournal: Læs og fortæl om bogen
Når eleverne har læst første kapitel i deres bog, skal de hver isæt lave en video. Her fortæller eleven om første kapitel, og hvad han eller hun synes om bogen indtil videre. Eleven læser endnu et kapitel og laver en ny video bagefter. Sådan bliver eleverne ved, indtil de har færdiglæst deres bog. Derefter udvælger de kapitlet, som de bedst kunne lide, og viser videojournalen til en klassekammerat.
16. Skift læseformat
Elever er vilde med variation. Varier læsningen, og skift læseformat mellem papirbøger, digital læsning eller lyttelæsning. Vis eleverne de forskellige muligheder, så de kender dem, når de skal læse i skolen eller derhjemme.
17. Minibibliotek
Indret et minibibliotek i klassen. Det ser hyggeligt ud, og så er der altid mulighed for at læse. Sørg for at skifte bøgerne ud med jævne mellemrum.
18. Post-it-anbefaling
Når en elev har læst en bog, skriver eleven en kort anbefaling af bogen på en post-it. Fx kan der stå: "Sjov bog om kærlighed. 7/10. Anbefalet af Selma." Sæt post-it-anbefalingen på bogen, og stil den i klassens minibibliotek. Andre børns boganbefalinger har stor værdi.
19. Læsespil
Brug Efterspillet, hvor eleverne skal dele deres læseoplevelse af den sidste bog, som de har læst.
Download Efterspillet