Gå til hovedindhold

Forfatternes top-5 guldkorn til din engelskundervisning

Louise Holst Tollan og Lena Smith Boysen har benene solidt plantet i praksis. De er begge engelsklærere. Og så er de forfattere til engelsksystemet Yes we can. Vi har bedt dem om at udvælge deres bedste og vigtigste guldkorn til engelskundervisningen.  

artikel_yeswecan_topbillede1.jpg

Louise Holst Tollan og Lena Smith Boysen har begge undervist engelsk i mange år, og de brænder for faget. Her får du deres top-5 råd til din engelskundervisning.  

1. Læs med ørene 
Det lyder sikkert mærkeligt, at du kan hjælpe eleverne til at blive bedre til at læse, uden at de skal faktisk skal læse. Men den er god nok. For en af de vigtigste indgange til læsning er at blive god til at lytte.  

Eleverne skal træne deres fonologisk bevidsthed lige fra de allerførste engelsktimer. Med fokus på lydene bliver eleverne fx opmærksomme på, at sætningen ’My cat is black’ består af fire ord. De bliver i stand til fx at fortælle, at stavelserne ’jum’ og ’per’ giver ordet jumper. At ordene ’bat’ og ’mat’ rimer og har den samme ’a’ lyd, hvilket ikke er tilfældet for ’bat’ og ’boat’. Denne bevidsthed er nøglen til gode læsefærdigheder. Forskningen viser nemlig, at 70-80% af elever med læsevanskeligheder slås med at afkode lyde korrekt. 

At arbejde med fonologisk bevidsthed er sjovt for alle. Sprogtimerne skal i starten være fyldt med lege, sange, rim og remser. Når eleverne ikke længere har lyst til at synge, kan andre sproglige aktiviteter sættes i værk. Det kan fx være ‘Find the odd one out’. Desto oftere eleverne møder de engelske lyde, og efterhånden kobler dem med deres ordbilleder, desto nemmere bliver det for dem at læse. 

2. Sæt ord på nethinden 
Repetition, repetition, repetition.  

Det lyder meget basic. Men det er essentielt, at eleverne lærer de nære og højfrekvente ord. Og ikke mindst, at de arbejder struktureret med dem. Hvorfor?  

Når eleverne husker et ord visuelt og genkender ordbilledet, vil de automatisk genkende det i deres tekst og forstå det i løbet af tre sekunder. På den måde bliver læseprocessen markant nemmere for dem. De skal ikke bruge afkodningsstrategier, når de støder på ordene, og de kan fokusere på tekstens betydning i stedet for at gå i stå ved de enkelte ord.  

Og som sidegevinst bliver elevernes selvtillid styrket; når de genkender flere og flere ord, begynder alt at flyde hurtigere og nemmere, og de bliver automatisk motivererede for at læse mere og for at kaste sig ud i at skrive. 

I Yes we can kaldes de nære ord “magic words”, og de kan være relevante hverdagsord, funktionsord, gloser og chunks. Det er egentlig ret sigende, for det er næsten en magisk oplevelse, når ordene har sat sig på elevernes nethinde.  

3. Sæt læringsstrategier på skemaet 
Engang var engelsktimerne kendetegnet ved, at eleverne skulle læse engelske tekster op og derefter oversætte dem til dansk. Det er heldigvis lang tid siden! Nu er læringsstrategier kommet på skemaet, for eleverne skal ikke bare vide, hvad de skal lære. De skal også kunne sætte ord på, hvordan de lærer. 

Men det kan alligevel være godt at blive mindet om, hvad læringsstrategierne går ud på. Det er nemlig lærerens ansvar at bidrage til, at eleverne bliver bevidste om, hvilke læringsstrategier der fungerer bedst for dem. Der er mange forskellige strategier, men her er et udpluk: 

  • Lyttestrategier: Lær eleverne at gætte, og lær dem at skelne mellem, hvad der er mindre væsentligt at forstå, for i stedet at fokusere på nøgleord. 
  • Læsestrategier: Lær eleverne at skimme og skanne tekster for informationer, som de kan bruge til at øge deres forståelse for hele teksten. 
  • Talestrategier: Lær eleverne at omformulere, hvis de ikke har de præcise ord til at sige det, de gerne vil. På den måde kan de holde kommunikationen i gang i så lang tid som muligt. 
  • Skrivestrategier: Brug modeltekster, så eleverne bliver bevidste om kendetegnene ved forskellige genrer og teksttyper. 

4. Vælg meningsfyldte og interessante emner 
Motiverede elever er det, vi alle ønsker. Fordi vi ved, når eleverne er motiverede, så går de til stålet. De har lyst til at kaste sig ud i nye udfordringer og er ikke bange for at lave fejl. Og så lærer de faktisk mere. Men hvordan kan de motiveres? 

En oplagt måde er at vælge emner, som interesserer eleverne og dermed skaber et naturligt engagement i timerne. Det kan være emner lige fra skateboarding og Billie Eilish til frivilligt arbejde og UFO’er. Det er også vigtigt at bruge opgaver, hvor eleverne har mulighed for at inddrage deres egne erfaringer i forhold til de valgte emner. 

Sidst, men ikke mindst, kan elevernes motivation boostes endnu mere, hvis de har mulighed for at gøre noget ved faget uden for skolen. I Yes we can er der til hvert klassetrin en forældrehenvendt del “English at home”, der giver konkrete forslag til, hvordan eleverne kan arbejde videre med det engelske derhjemme.  

Luk
Inspiration

Vil du gerne have inspiration til, hvordan du underviser de yngste elever i fremmedsprog, når de endnu ikke har lært at læse og skrive?

Læs artiklen ”Elever skal bades i førsteklasses engelsk”.

5. Brug billeder som læremiddel 
Billeder siger mere end tusind ord og kan fortolkes på utallige måder. Lad eleverne udforske billederne og fortælle deres historie. Billedet må gerne have noget indhold og temaer, som er interessante. Hvis du vælger de rette billeder, så vil det vække elevernes interesse og få snakken til at flyde. Fokusset bliver på emnet, og ikke så meget på det at sige noget på engelsk.  

I Yes we can 1-4 bruges myldrebilleder, som indledning til emnerne og til at få talefærdighederne kickstartet. Der er forslag og konkrete eksempler til, hvordan eleverne hjælpes i gang med at tale om billederne.  

artikel_yeswecan_kampagne.png
Grundsystem

Yes we can

Yes we can er grundsystemet, der giver eleverne den bedste start på engelskundervisningen. Yes we can tilbyder et komplet læringsunivers for eleverne i 1. til 6. klasse, og systemet er udviklet i tæt samarbejde med lærere og elever for at sikre det bedste fundament for din engelskundervisning.