Teknologiforståelse
Her på siden har vi samlet en række læremidler til dig, der gerne vil i dybden med teknologiforståelse i din undervisning. Der er både analoge og digitale læremidler, og du kan prøve udvalgte forløb helt gratis.
Vores hverdag præges i stigende grad af teknologi, og det stiller nye krav til os som samfundsborgere. Derfor er teknologiforståelse og digital dannelse kommet på dagsordenen, så eleverne lærer at forstå og vurdere teknologi, sprog og rettigheder. I undervisningen bliver eleverne klogere på de fire kompetenceområder, så de er rustet til at håndtere de udfordringer, de kan støde på i en digitaliseret verden.
Prøv vores portal til teknologiforståelse
Vores portal klæder eleverne på til at blive bevidste brugere og udviklere af digitale artefakter. Det kan fx være gennem forløb, hvor de lærer at kode robotter, designe matematikspil eller går i dybden med fake news og medier.
Forløbene er opdelt i fire forskellige kategorier: kompetenceforløb, projektforløb, værktøjsforløb og fagfaglige forløb, som er udviklet til de fag, der indeholder elementer af teknologiforståelse.
I kompetenceforløbene arbejder eleverne målrettet med én kompetence, og i projektforløbene sættes kompetencerne i spil. Værkstedsforløbene underviser eleverne i et specifikt produkt eller program, hvor de fagfaglige forløb tager afsæt i et specifikt fag som fx samfundsfag.
Du kan se alle vores forløb og læse mere om dem i teknologiforståelsesportalen.
Rabbit prototyping
Rabbit prototyping følger kaninerne Søs og Bro, som guider eleverne sikkert igennem emner såsom machine learning, digital design, GPS, hacking, digital myndiggørelse og meget mere. I løbet af bogens syv kapitler opnår dine elever viden inden for alle fire kompetenceområder, og sværhedsgraden passer både til nybegynderen og den erfarne IT-bruger.
Klassetrin
4.-6. klasse
Lær at kode
Lær at kode er bøger til mellemtrinnet og udskolingen, der ikke kun lærer eleverne at programmere, men også at tænke kreativt og få en struktureret tilgang til teknologi. Bøgerne gør eleverne til aktive deltagere og kreative skabere i den digitale verden, og de lærer at tænke kreativt. Lær at kode fokuserer på kompetenceområdet computationel tankegang og træner eleverne i de grundlæggende kodningsdiscipliner.
Klassetrin
4.-10. klasse
Find forløb til teknologiforståelse i Alineas portaler
Vores forløb dækker på tværs af fagene og giver dig mulighed for at sætte spot på teknologiforståelse fra flere forskellige vinkler.
Find forløb til din undervisning herunder.
Forløb i Danskportalen
Lær dine elever fx at søge bedre på nettet, skrive en sms eller e-mail eller forstå takt og tone på de sociale medier.
Klassetrin
1.-10. klasse
Forløb i Matematikportalen
Lær dine elever at programmere i Scratch, designe et matematikspil og programmere en Micro:bit.
Klassetrin
3.-9. klasse
Forløb i samfundsfagportalen
Lær dine elever om Fake News og takt og tone på de sociale medier.
Klassetrin
7.-9. klasse
Forløb i Fysik/kemi-portalen
Lær dine elever, hvordan computer virker, hvordan en robot programmeres, og hvad et kommunikationssystem er.
Klassetrin
7.-9. klasse
Forløb i Natur/teknologi-portalen
Lær dine elever at programmere en Micro:bit og løse udfordringer og problemer fra hverdagen og i skolen.
Klassetrin
4. klasse
Forløb i Håndværk og designportalen
Lær dine elever at kode en micro:bit til at lyse og blinke, og hvordan de skal arbejde med designprocesser.
Klassetrin
4.-6. klasse
Forløb i Billedkunstportalen
Lær dine elever at bruge geometriske former ved at skabe deres egne digitale drømmehuse.
Klassetrin
2. klasse